LA FOTO DEL MES: 9 de juny, diada internacional dels arxius

L’any 2004, en el Congrés Internacional d’Arxius celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants, per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l'any 2008 i coincidint amb el 60 aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seua diada.


La fotografia que mostrem formava part d’una exposició que va tindre lloc amb motiu de la inauguració de l’Arxiu Històric de la ciutat (AHG), l’any 1994. El seu autor, Juantxo Ribes Quiles, és màster en fotografia per la Universitat de Nottingham i s’ha llaurat un gran prestigi com a fotògraf de premsa i creatiu. A la fototeca de l’AHG, es conserven nombroses imatges seues, moltes d’elles procedents dels gabinets de premsa municipals.

Els llibres racionals són llibres de comptes, els quals eren elaborats per un càrrec propi del consell de la vila a l’època foral. Salvant les distàncies, jugava un paper semblant a l’actual interventor, ço és, controlava els pagaments i cobraments municipals, però sense tocar el numerari, funció que corresponia al clavari o depositari. La seua informació és molt útil per documentar tota mena de temes i és molt utilitzada pels historiadors.

Els arxius poden semblar, de vegades, llunyans o qüestió d’investigadors especialitzats en el passat, però també ens són directament útils quan hem de consultar, per exemple, els plànols de la casa on vivim o certificar el nostre empadronament personal; o bé comprovar que els nostres pares o avis vivien a Gandia fa 10, 50 ó 100 anys. Els documents conservats als arxius són garantia d’informació veraç i la possibilitat de consultar-los constitueix un dels nostres drets democràtics fonamentals reconegut en l’article 105.b de la Constitució Espanyola, que està en procés de ser regulat per una nova llei.

Fitxa:
Llibres del Racional a l’Arxiu Històric de Gandia (segles XVI-XVII)
Data: 1994, novembre, 4
Fotògraf: Juantxo Ribes
Fons Municipal
Signatura: AHCG, CA-1873_0035
Foto del mes-Juny 2012

 
Totes les fotos del mes 





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política