Document del mes d'abril: Grup de xiquets al col•legi Joaquín Costa (1933)

Hi ha fotografies que donen molt de si. Pel moment en què estan fetes, per les persones retratades, per les circumstàncies...

Potser aquesta siga una d'elles: no en sabem l'autor, però sí la data i el lloc. Com que el primer col·legi públic de Gandia, aleshores anomenat Joaquín Costa i, ara, Francesc de Borja, va ser inaugurat el 1934, resulta un poc sorprenent la datació a l'estiu de 1933. De fet, el febrer de 1934 s'hi va celebrar una sonada festa de l'arbre i el 14 d'abril del mateix any els alumnes escoltaven per la ràdio el discurs del president de la República, Niceto Alcalá Zamora.

Tanmateix, el col·legi venia funcionant ja en el curs 1933-1934, amb els alumnes provinents de l'antic col·legi Cervantes. Sembla que el prioritari va ser aquest trasllat, per damunt de les inauguracions oficials.

Encara sorprén, també, la datació: el mes de juliol, en ple estiu, cosa que ens fa pensar en la possibilitat que es tractés d'una visita dels alumnes de les colònies escolars instal·lades a la platja.

I encara hi ha un altre detall curiós i significatiu: els alumnes porten a la mà un número de la revista La Escuela, publicació de caràcter cultural i de promoció de les activitats escolars. El darrer número (del qual no es conserva cap exemplar) va ser publicat el juny de 1933.

Qualsevol altre detall que es puga recordar (hi ha tants xiquets i més mestres i persones majors, a més de Carmen i Conxita Oltra) seria d’agrair i l’incorporaríem a les nostres bases de dades. Gràcies de bestreta.
(contacte:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.    962959567)

Data:
6 de juliol de 1933

Cedent: Consol Cascales Oltra
Observacions: Grup d'alumnes amb les mestres Carmen Oltra Giménez i Conxita Oltra Giménez al col·legi Joaquín Costa
Original: Alçària: 60 Amplària: 85 Positiu paper
Fons: Fototeca digital
Signatura: CA-3064_0008

 Totes les fotos del mes  





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política