LA FOTO DEL MES: El primer hospital: Sant Marc

 
Un hospital sempre ha estat i és una institució i un servei fonamental per al bon funcionament d’una ciutat. En els inicis de l’existència de Gandia, al segle XIV, es va crear un hospital per a pobres malalts i expòsits sota l'advocació de sant Marc.
L’antic edifici, que ara acull el nou museu de Santa Clara i el Museu Arqueològic (MAGA), comptava amb tres naus essencials: la Sala d'Homes, de les primeries del segle XVI (en la foto), la sala de dones que s'adjunta a la part del riu de manera perpendicular, en segon lloc, i al seu extrem, l'església de sant Marc, refeta en estil neogòtic als anys 1930.

L’antic hospital va tenir una llarga vida, no exempta de fretures, conflictes i daltabaixos. El nostre Arxiu Històric conserva documents de la seua gestió (segles XIV-XIX), així com registres de malalts. D’ací que alguns estudiosos ens hagen pogut contar la seua història, com ara Vicent Olaso Sendra, Juan Luis Rico Gil o Andrés Escrivà.


En els anys 1960, es van posar en marxa els primers serveis d’assistència sanitària pública externs a l’hospital de Sant Marc i, l’any 1974, l’aleshores ministre Licinio de la Fuente inaugurava l’ambulatori encara existent. A partir de 1977, tenia lloc l’ampliació annexa que, finalment, es posava en marxa l’any 1979, com a Residència Sanitària de la Seguretat Social Francesc de Borja. Va ser en aquell moment quan l’antic hospital de Sant Marc va deixar definitivament de funcionar com a tal.

Prompte tindrem la fortuna de fruir d’un nou hospital per a la nostra actual àrea sanitària: una tercera generació d’hospitals a Gandia.

Fitxa tècnica
Títol: Vista de l'interior de l'hospital de Sant Marc en el moment de ser desmantellat.
Observacions: S'observa la zona destinada a les dones i, en un lateral, l'entrada a la sala de dilatació.
Data: 01/03/1984
Autor: ZUBILLAGA, Francesc
Signatura: CA-0233_0008
Foto del Mes d'Abril 2015



 Totes les fotos del mes  





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política