Els arxius municipals d’Oliva i Gandia col·laboren per digitalitzar fons d’arxius privats

Recentment, l’Ajuntament d’Oliva i l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia han signat un conveni per tal de col·laborar en la digitalització de fons documentals d’interés per a ambdues entitats.
D’una banda, l’Arxiu Històric de Gandia sempre ha tingut i té una projecció comarcal, que es reflecteix en els trets dels seus fons, com ara els protocols notarials del districte judicial. Així mateix, disposa d’un escàner aeri adient per a la digitalització de documents d’arxiu. De l’altra, Oliva ha aportat fons cedits per diversos particulars, que passen a ser consultables en la web de l’Ajuntament d’Oliva, i també a la sala de lectura de l’Arxiu Històric de Gandia i Centre Comarcal d’Arxius.

Els fons cedits i digitalitzats són, concretament:

- El dietari manuscrit de Batiste Sifres Pascual, de 1944, el qual constitueix una bona mostra de com era la clandestinitat política a la comarca en la dura època de la postguerra. S’hi inclou, també, la transcripció realitzada per Pura Peiró Bertomeu.

- Les actes i una relació de socis de la Cooperativa Popular Agrícola d’Oliva, de l’any 1936.

- Les actes de la ‘Sección Cooperativa de Consumos del Sindicato Agrícola de San Jaime Apóstol’ i del mateix sindicat, de caràcter catòlic, els quals comprenen les primeres dècades del segle XX (1910-1914 i 1920-1926), en una època de gran activitat d’aquesta mena d’organitzacions.

Tot plegat, aquests documents són una mostra humil i incompleta, però indicativa, de l’activitat associativa i política a la nostra comarca que, d’una altra manera, quedaria fora dels nostres arxius públics i de l’accessibilitat general.

 

Bonbardeig a Oliva durant la Guerra Civil.
Foto: Ufficcio Storico. Stato Maggiore Aeronautica Italiana. OMS

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política