700 anys de la Fira: Nous documents a l'Arxiu Històric

Tot i que semble paradoxal, la història de la nostra fira encara està en construcció. Un pas important perquè això siga possible ha estat donat a través d'un conveni amb l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA), la qual cosa ha permès la recuperació de dos documents clau en l'esdevenir de la fira gandiana.
Com és sabut, la fira va ser establida el 1311 per un privilegi del rei Jaume II per tal de celebrar-la per sant Miquel al mes de setembre. Aquest document va desaparéixer ja fa segles de l'Arxiu Històric i va ser reproduït fa un parell d'anys des dels registres de l'ACA.
Tot i això, almenys fins el segle XVIII, sí es conservaven a Gandia dos pergamins que feien referència també a la celebració de la fira anual. En el primer, de 1425, datat en la població de Borja, el rei Alfons el Magnànim concedia privilegi per celebrar la fira entre l'1 i el 20 de desembre.
Un altre, de 1430, traslladava la fira al primer de maig, amb la mateixa durada de 20 diesi.  Aquests documents, tanmateix, no s'han conservat i ha estat recentment quan, gràcies a l'arxivera de l'ACA Beatriz Canellas, han estat localitzats.
A penes fa uns dies i coincidint amb la celebració dels 700 anys de fira, han arribat les reproduccions a l'Arxiu Històric de Gandia, la qual cosa facilitarà l'estudi i el coneixement dels temps fundacionals de la nostra fira i festes.

i Inventari de l?Arxiu Municipal de 1792. Realitzat per l?arxiver Joaquim Llinares.    
 'Privilegios: en el estante segundo, tabla quinta'.
         5.- Un pergamino que contiene dos privilegios: el uno concedido por el señor Rey Don Alfonso a Gandía para obtener la feria desde 1 Diciembre al 20, de su fecha en Borja a 6 de Abril de 1425; y al otro por el dicho Rey para mandar la feria al primero de Mayo con la misma duración de 20 días en fecha 4 Abril 1430.

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política