Cent anys dels fets de 1911

Al setembre de 2011 s'han complit cent anys dels anomenats 'Fets de 1911' o 'Setmana Tràgica' de Gandia, els quals afectaren de forma molt especial les comarques de la Ribera i la Safor. Els avalots de 1911 han estat poc coneguts i rememorats, però foren importants i significatius.
Aquests esdeveniments s'inscriuen en una onada revolucionària general motivada pel malcontent de les classes populars per dues causes fonamentals: les lleves per a la Guerra del Marroc i l'impost de consums en un any de males collites i crisi econòmica.
Els conflictes van tenir lloc a diverses poblacions importants. En totes elles el modus operandi es repetia. Les protestes inicials per la Guerra del Marroc derivaven en atacs contra les institucions que representaven l'ordre. Es tallaven les comunicacions ferroviàries i telegràfiques o s'incendiaven edificis públics i convents. València va ser declarada en estat de guerra i presa militarment, ja que hi va haver diversos morts i ferits, però també Alzira, Algemesí, Gandia i Cullera.
A Gandia, a la Vila Nova, es va produir una manifestació d'entre cinc-centes i mil persones que, amb crits de "Guerra a la Guerra" i "Visca la República", se sumaren a la vaga general, cremaren algunes casetes de consums i alçaren les vies del tren.
Es van requerir dos mesos per tenir la província sota control. A Gandia, en la nit del 19 al 20 de setembre i al despatx de l'alcalde Josep Rausell, es va constituir en sessió permanent una Junta d'autoritats, per tal de fer front a la situació. En ella, el jutge Eduardo Alonso va proposar sol·licitar l'auxili del tinent de carrabiners, es va telegrafiar a Madrid, via Alacant, per demanar auxili, i es va recórrer també als guardes municipals, rurals i de nit, per fer-se forts a l'Ajuntament.
 A l'Arxiu Històric hi ha traces documentals en les actes municipals, en expedients específics i a la premsa periòdica del moment.   
Podeu accedir a l'exposició virtual dels Fets de 1911 en aquesta mateixa web: http://imabgandia.es/imab/arxiu-historic/exposicions-virtuals.html
                                                                               Exposicions virtuals 

 


 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política