LA FOTO DEL MES: Inauguració de la casa consistorial de l'Ajuntament de Gandia.

Rodolfo Martín Villa, vicepresident primer del govern presidit per Leopoldo Calvo Sotelo, i aleshores ministre d'Administració Territorial, va ser l'encarregat d'inaugurar la nova Casa Consistorial, juntament amb altres autoritats polítiques valencianes, com ara el governador civil, José María Fernández del Río. Hi eren presents, és clar, l'alcalde de Gandia en aquells moments, Juan Román Catalá, i tots els membres del Consistori, aleshores conformat per les formacions polítiques Unión de Centro Democrático, Partido Socialista Obrero Español, Esquerra Unida de Gandia, Partit Comunista d'Espanya, Agrupació Independent, Objetivo Gandía i Alianza Popular.

L'edifici original de l'Ajuntament de Gandia s'alçava a les darreries del segle XVIII, després d'haver-hi un incendi a la casa presó amb què fitava. L'encarregat del seu disseny, en línia amb l'estil neoclàssic que s'imposava en aquelles circumstàncies, va ser el director d'arquitectura de l'Acadèmia de Sant Carles de València, Vicent Gascó. La construcció efectiva va tenir lloc entre els anys 1778 i 1792.

En la dècada dels anys seixanta del segle XX ja era evident el deteriorament de la casa consistorial i del seu entorn, etapa en què van sorgir diversos projectes que afectaven el nucli del centre històric i l'edifici més representatiu del poder municipal. Als anys setanta es van fer nous planejaments i, finalment, s'hi va aprovar l'execució de l'actual edifici, la qual respectava la façana original i preveia una nova ala a l'esquerra, uns metres més enrere, formant una 'L' enfrontada a la plaça Major. Al darrere s'ubicava una zona ajardinada que donava lloc a l'actual plaça de la Vila.

A l'Arxiu Històric de Gandia podeu trobar els plànols originals i l'expedient de construcció, del segle XVIII, i també els diversos plans per modificar l'Ajuntament i el seu entorn, de les dècades dels seixanta i setanta, així com bibliogafia i estudis sobre el tema.

Fitxa:
El març de 1982, ara fa 30 anys.
Fotògraf: Pedro Laporta
Data: 27 de març de 1982
Signatura: CA-0046_ 0003
Foto del mes-Març 2012


Totes les fotos del mes 




En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política