LA FOTO DEL MES: La Platja de Gandia fa mig segle

Perspectiva aèria del port de Gandia i la seua platja nord.

Com és ben sabut, els anys seixanta del segle XX marcaren la diferència en l'evolució dels nostres pobles i ciutats. I, encara més, en la configuració d'un espai turístic com és la Platja de Gandia. Si posarem ací una fotografia de 1965, tan sols sis anys després, res no seria el mateix. Veuríem ja el Club Nàutic (encara sense l'embarcador actual) i un munt d'edificis en alçada.

La perspectiva aèria ens permet de veure la platja en un context ben diferent de l'actual, amb un conjunt d'elements clarament diferenciats: la boca del riu Serpis, Venècia (nom pres, precisament, per la seua inundabilitat), el Grau, el barri del Llavador, el Molí de Santa Maria, l'antic camí de l'arena (actual carretera de Xeraco o Natzaret-Oliva), els marjals, i uns xalets amb jardins frondosos. La primera línia es trobava ja urbanitzada i destaca encara l'aïllament momentani de l'hotel Bayren.

L'original d'aquesta fotografia té una alta qualitat, encara major que no altres perspectives aèries del port més antigues, com ara les que ens aportaren els avions italians que bombardejaren el port durant la guerra civil. No obstant això, aquestes darreres són espectaculars, pel seu contingut testimonial de la catàstrofe. Després, hauríem de passar al vol americà de 1957 o a noves perspectives de 'Paisajes Españoles', de l'any 1960, però també de menor qualitat.

Paisajes Españoles, fundada en 1955, és una companyia espanyola pionera en fotografia aèria. Va nàixer amb l'objectiu de realitzar treballs fotogràfics de tots els temes de major interés en el terreny turístic, paisatgístic i industrial, dels quals no es tenia documentació. En l'actualitat, Paisajes Españoles ofereix cobertura en tot l'estat per a efectuar reportatges aeris en fotografia obliqua i vertical. Disposen per a això d'11 delegacions, una flota pròpia de 7 avions repartits en punts estratègics de la península, proveïts de càmeres especials per a aconseguir la màxima qualitat, i uns laboratoris propis. A més, l'empresa compta amb un banc d'imatges amb més d'un milió de referències de tots els pobles, ciutats, monuments i infraestructures, costes i motius d'interés, així com amb un arxiu històric, amb fotografies antigues de gran valor.

Fitxa:
Perspectiva aèria del port de Gandia i la seua platja nord.
Autor: Paisajes Españoles
Data: 1959
Donació de Maximino Morant Zacarés
Signatura: AHG, CA-2287_0006
Foto del mes-Juliol 2012


Totes les fotos del mes 





 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política