ELS CADASTRES ANTICS A LA WEB MUNICIPAL DE L'IMAB

Material Cartogràfic CE - JPEG 278_08
Un dels documents més interessants i útils que es guarda a l'Arxiu Històric de la ciutat, sens dubte, és el cadastre de la propietat rústica. En ell i a través d'uns 200 plànols parcials, apareix el retrat més detallat i exacte de tot el terme municipal de Gandia.
Després d'un llarg procés d'arxivament, catalogació i digitalització d'aquests documents cartogràfics, tot adaptant-los i fent-los sevir a la nova aplicació informàtica de l'arxiu, CERCOL, s'han pogut posar finalment a l'abast del públic en la web amb una qualitat adequada. Es poden observar elements com séquies, basses, camins i cases rústiques, a més del traçat rural de bona part de la Gandia urbanitzada des de fa tres quarts de segle.

Concretament, hi són disponibles els plànols corresponents als 79 polígons del cadastre de 1932 i els 29 polígons del cadastre confeccionat pel 1942-1943, el qual va estar vigent fins a la dècada dels 1980. S'hi inclouen també 3 polígons dels antics termes de Beniopa i Benipeixcar (hui 30, 31 i 32). Aquests plànols són molt consultats per llauradors i ciutadans per tal de comprovar i documentar l'evolució de les seues parcel·les o les transformacions del territori. També hi trobareu a CERCOL alguns altres documents relacionats, com ara la planoleta de la part oriental del terme, de 1920, la qual forma part del fons Sáenz de Juano.

Aquesta documentació gràfica es complementa amb altres fitxes i documents en paper que van ser remesos fa una dècada des del departament d'Urbanisme i la Cambra Agrària i que poden ser consultats a l'Arxiu Històric, a la plaça del Rei en Jaume I.

En aquest enllaç a CERCOL podeu fer consultes, entre elles una que diga 'cadastre rústica' i us eixirà un llistat de totes les fitxes dels plànols del cadastres de rústica. Punxant en cada fitxa podeu veure una descripció més detallada i punxant en la imatge podeu obrir el document gràfic i eixamplar-lo. Des de la web de l'IMAB podeu també fer recerques amb paraules com els noms de les partides (Lluent, Rafalcaid, Marjal, Ull de Bou...) o dels rius, barrancs i muntanyes, com ara el Mondúber.

També hi ha fitxes del cadastre d'urbana, però no tenen incorporades les imatges.

En la mateixa web (http://imabgandia.es/arxiu-historic/) podeu consultar, així mateix, dues bases de dades associades a imatges: la nostra fototeca digital i la cartoteca. Actualment, estem treballant en fer accessible també el fons de cartells.

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política