LA FOTO DEL MES: "80 Anys de la inauguració del Col·legi Joaquín Costa (Sant Francesc de Borja)"

Fa, tot just, huit dècades que, el 1934, s‘inaugurava la que seria primera escola pública de Gandia. El projecte venia de lluny i, més concretament, de 1927, quan l’Ajuntament instruïa un expedient ‘per a la construcció de grups escolars’. El 1931, estaven disponibles els solars i ja sel’s havia batejat amb el nom del pensador regeneracionista Joaquín Costa. En la fira d’aquell any, es col·locava la primera pedra i, entre 1932 i 1933, tenien lloc les obres.

Prèviament, l’any 1927, havia tingut lloc una forta polèmica ciutadana, en bona part reflectida a les planes dels setmanaris Bayrén i Revista de Gandia. El primer defensava ‘la apremiante necesidad de escuelas en Gandía’ mentre que el segon, per boca de l’advocat i activista catòlic Eduardo Grustán, defensava la bondat i suficiència de l’ensenyament que portaven avant els pares escolapis.

Pel novembre de 1933, ja es parlava del possible trasllat a les noves instal·lacions dels alumnes que rebien classe al passeig del Doctor Gómez Ferrer i s’encetaria, al consistori, una polèmica al voltant de la conveniència o no de realitzar una inauguració oficial. La veritat és que, aquell any 1934, Ràdio Gandia es va incorporar a la celebració del dia de la República, el 14 d’abril, i va retransmetre als escolars, al saló d’actes del nou col·legi, el discurs del president Niceto Alcalá Zamora, amb l’assistència de l’alcalde Vicente Palmer Ripoll, autoritats i la inspectora de Primera Ensenyança.

De vesprada, a la mateixa emissora, hi van ser presents, entre d’altres, els directors de les escoles públiques de la ciutat, xiquets que recitaren poesies i el famós Ligorio Ferrer, Ligoriet.


FONTS
:
50 años de Radio Gandia. 1933-1983 /Josep J. Coll. Gandia, 1983; El instiutto Ausiàs March y la enseñanza pública en Gandia desde la década de los años 30 / Abelardo Herrero. Gandia, 2013; AHCG, AB-1857. ‘Expediente instruido para la construcción de grupos escolares en el casco de la ciudad (1931)’.


Fitxa tècnica:
Títol: Façana del col·legi públic sant Francesc de Borja
Autor: ZUBILLAGA, Francesc
Data aproximada: 1981

Fons: Fototeca Digital Ah
Signatura: CA-0750­_0004
Foto del Mes - Abril 2014


 Totes les fotos del mes 





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política