Manuel Ardit i Lucas (1941-2013)

Nascut a València el 2 de desembre de 1941, es doctorà en Geografia i Història l´any 1975. Fou professor d'institut, així com professor titular emèrit d'Història moderna a la Universitat de València, on fou director del servei de publicacions (PUV).

En nombroses ocasions ha estat a Gandia i a la Safor impartint conferències i participant en la presentació de llibres i revistes, com ara el darrer número d'Espai Obert, presentat el 1998 a l'Escola Superior de la Universitat Politècnica a Gandia... 
L'any 2008 se li va rendir també a Gandia un homenatge i va participar en un cicle, organitzat pel CEIC Alfons el Vell, sobre la guerra del Francés. Així mateix, el 2010 participava en el simposi celebrat amb motiu dels 500 anys de la mort de Francesc de Borja.

La seua primera i memorable publicació va ser "Els valencians a les Corts de Cadis", el 1968, de la qual guardem una primera edició a la nostra biblioteca històrica, procedent de la biblioteca de Josep Camarena.

Especialitzat en l'Antic Règim i la revolució liberal al País Valencià, publicà diversos articles i llibres sobre aquesta qüestió, entre els quals destaca "Revolución liberal y revuelta campesina" (1977). També va treballar l'erasmisme valencià, el comerç amb l'Amèrica colonial o la demografia històrica en obres com "La Inquisició al País Valencià" (1970), "Agricultura y crecimiento económico en la Europa occidental moderna" (1992) o "Els homes i la terra del País Valencià: segles XVI -XVIII" (1993, 2 vols.). També va col·laborar i fou editor d'algunes obres de síntesi: "Història dels Països Catalans" (1980), "Història del País Valencià" (1990), "Crisi i modernització al País Valencià" (1975) i "Familia y estructuras familiares en Cataluña y en el País Valenciano" (1995, amb Joan S. Bernat).

Entre les seues darreres obres hi ha una majúscula investigació sobre el marquesat de Llombai, senyoriu dels ducs de Gandia, la qual compren des del segle XIII fins el XIX.

Fou membre de la Institució Valenciana d´Estudis i Investigació (IVEI) i membre de la secció històrico-arqueològica de l' Institut d´Estudis Catalans (IEC) des de 1992. També fou director de la revista Afers des del 1987 i membre del consell directiu de la revista Catalan Historical Review, de l' EC. Ha mort el 8 de desembre de 2013 a València.

Tot plegat, hem perdut un gran historiador, una persona amable i sincera i un exemple per a les noves generacions i per al nostre País.







En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política