Document del mes de febrer: els refugis antiaeris de Gandia

Ja fa tres dècades, l’Ajuntament de Gandia va encomanar al Centre Excursionista de la ciutat un treball i un informe que ha estat un document clau per a poder actuar en els antics refugis antiaeris i crear els dos llocs de memòria democràtica actualment visitables, que són els túnels del Prado i de la Peixateria, on era l’antic mercat municipal. Aquests refugis començaren a construir-se a partir del mortífer primer bombardeig de la ciutat que va tenir lloc el 26 de febrer de 1937.
El document ara incorporat dona complida informació de moltes altres galeries existents a la ciutat, entre elles les de les places de Loreto, sant Roc i Jaume I, o del passeig de les Germanies i el Palau Ducal. Tot això, incorporant abundoses fotografies i planimetria. 
 
Donat el seu interés públic i per tal de continuar i aprofundir en la tasca d’eixamplar informacions significatives sobre la guerra civil en la web de Memòria Democràtica de Gandia, passem a integrar-lo en aquesta plataforma per al seu accés lliure. 

De forma quasi coincident amb el Dia Internacional de la Pau i la No-violència, arran de la mort de Mohandas Gandhi un 30 de gener de 1948, ens trobem, així, davant d’una forma més, a partir del coneixement de la realitat cruel d’una guerra, per a anar creant una nova cultura de pau.


Títol: Els túnels del subsol de Gandia (treball inèdit)
Fons: Fons especials
Datació: 1990-1992
Autors: Francesc ALMIÑANA, José ÁLVAREZ, Jesús BARBERÀ, Joan CARDONA, José María CAMARENA, David FERRANDO, Jordi GARCIA, Salvador GAVILÀ, David GOMAR, Joaquín GREGORI, Sara FRASQUET, Policarp GARAY, David MALONDA, Salvador MAÑÓ, Juan A. MAROTO, Amada PALOMARES, Salvador PALOMARES, Pascual SANZ
Signatura: BE-28/009
Producció: Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Gandia. Centre Excursionista de Gandia
Volum: 125 pàgines
URL: http://www.memoriagandia.org/refugis/
 


Totes les fotos del mes  



 

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política