Document del mes de desembre: Crema de l'arxiu ducal pels agermanats

Amb ocasió de l'inici de les celebracions al voltant dels 500 anys de la Guerra de les Germanies i de la visita de la directora de l'Arxiu Històric de la Noblesa, hem seleccionat un document preciós i significatiu sobre la destrucció i posterior reconstitució de l'arxiu, que la duquessa Maria Enríquez havia manat organitzar i descriure, a càrrec de quatre notaris al servei de la casa ducal.
 Us transcrivim el testimoni contingut en aquest procés, en el qual el notari gandià i secretari del ducat, Francesc Pérez de Culla, ens descriu el que va passar:
 
... en lo dia de sanct Jaume, que fóu a vint y cinch de juliol de l'any mil cinch cents vint y un, que entrà lo camp dels agermanats de València en Gandia, donat lo saco en la casa del dit illustre Duch. Muntaren en la torre e romperen los armaris del dit archiu e lançaren tots los dits actes per la torre, per la porchada y plaça davant lo palacio e aposento, e baix en la plaça los acabarien de squinçar, e altres ne cobrien les espases de forma que tots los posaren a perdició. E açò veu ell dit testimoni en lo dia aprés ja de nit quant passà per la plaça per eixir-se'n de Gandia e, aprés tornat, veu més a hull la gran perdició de dits actes e dels armaris trencats alt en lo dit archiu.

 Totes les fotos del mes  




Títol: Procés seguit a la Cort de la Governació de València, sobre la crema i destrucció de l'arxiu del palau dels ducs de Gandia, en la guerra de les Germanies.
Data: del 17 de novembre de 1523 al 7 de març de 1524

Volum: 94 fulls + 3 fulls
Lloc: València
Arxiu: Archivo Histórico de la Nobleza (Toledo)
Signatura: Osuna, caixa 565, document núm. 9

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política