Digitalització de la premsa de Gandia

L'Arxiu Històric de l'Ajuntament de Gandia i la Direcció general de Belles arts i Patrimoni Cultural del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport presenten el projecte de digitalització de la premsa de Gandia, realitzat en 2017 i que ja està disponible per a la seua consulta en la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica (http://prensahistorica.mcu.es).
Aquest projecte és el resultat d'una política de col·laboració mútua que tracta de maximitzar l'aprofitament dels recursos disponibles per les dues parts.

D'un costat, l'Arxiu Històric de Gandia ha realitzat un esforç continuat de col·lecció, conservació i reproducció de premsa històrica de caràcter local i comarcal que es remunta a la dècada de 1980 i fins i tot abans.
 
De l'altre, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, en compliment de les funcions que la llei li encomana, promou la difusió del patrimoni bibliogràfic mitjançant la digitalització de col·leccions impreses conservades en biblioteques d'institucions espanyoles i la seua accessibilitat en línia mitjançant dues biblioteques digitals: la Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic i la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica.

Tot açò respectant un marc normatiu internacional que inclou les directrius tant de la IFLA (International Federation of Library Associations and Insitutions), com de la ICA (International Council on Arxives), o d'EUROPEANA (Portal d'Accés al Patrimoni Cultural Europeu), institucions que incideixen en la digitalització per a millorar l'accés, facilitar l'ús i preservar les col·leccions bibliogràfiques i impulsar el desenvolupament de recursos tecnològics cooperatius.

L'important és que tot aquest esforç de col·laboració es tradueix en un guany molt palpable per al món de la recerca i també per a qualsevol ciutadà que vulga accedir amb agilitat a l'enorme cabal informatiu que es conserva en la premsa històrica.

El projecte realitzat comprèn la digitalització de 34 capçaleres de premsa i revistes de Gandia i de la seua comarca, la Safor. Els nombres digitalitzats, publicats entre 1881 i 1947, estan en domini públic. Cal esmentar que existeixen moltes altres publicacions en format imprès, més recents, que es podran consultar en sala en l'Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia i en altres hemeroteques.

Mitjançant la digitalització de les seues col·leccions, l'Arxiu Històric de Gandia s'actualitza i fa un pas de gegant a l'hora de difondre els seus continguts, que ara estan accessibles gratuïtament en Internet, en una hemeroteca digital que permet la cerca en el text de les publicacions, funció que facilita enormement el treball dels investigadors i usuaris en general, possibilitant una cerca i recuperació de continguts més ràpida, profunda i eficient.

La Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, a més de la premsa de Gandia, ofereix fons d'altres 97 institucions, entre les quals cal esmentar algunes de l'entorn de Gandia com són l'Hemeroteca Municipal de València, la de la Biblioteca Pública de l'Estat a Alacant, l'Hemeroteca Municipal de Madrid o la de la Biblioteca Nicolau Primitiu de València. L'investigador de temes i personatges de Gandia i la Safor trobarà ací sens dubte un important fons sobre el qual investigar.

L'ús d'estàndards oberts en la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, permet a més que la premsa de Gandia puga ser accessible també des dels grans portals del patrimoni cultural digital: HISPANA, a nivell nacional i EUROPEANA, a nivell europeu.

Es pot accedir a aquesta col·lecció des d'ací

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política