LA FOTO DEL MES: Ermita de Santa Anna en el primer terç del segle XX

Isidro Laporta pertany a una saga de fotògrafs que s'inicia en l'Alcoi de la segona meitat del XIX, i és pionera en la introducció de la tècnica fotogràfica.

L'activitat fotogràfica dels Laporta comença amb Francisco Laporta Tort (1814-1914), a qui succeeixen Francisco Laporta Valor, pintor (1849-1914), i Isidro Laporta Aura (1838-1901). A Gandia van ser especialment coneguts el seu fill Isidro Laporta Roig i també el seu germà Carlos. El segon, va viure un parell d'anys a la Ciutat Ducal, fins que fou nomenat fotògraf de la Casa Reial. A Gandia també es va establir la seua filla Maria, 'la Primitiva'. Tot i que la línia familiar de fotògrafs es va interrompre, actualment els seus besnéts Mauricio i Pedro tenen un estudi obert a la nostra ciutat.

Isidro Laporta Roig, l'autor de la fotografia, va nàixer a Alcoi l'octubre de 1873 i es va instal·lar a Gandia en casar-se. El 1900 inaugurava el seu gabinet al carrer Major. Es va especialitzar en fotos de xiquets i li agradaven molt les panoràmiques com la que ací reproduïm. Va faltar el 1942.

La tarja postal reproduïda forma part d'una col·lecció editada per l'impremta Ferrer a les darreries dels anys vint del segle passat, i reeditada pel Patronat Municipal de Turisme. S'hi pot observar, en la pujada al calvari, l'antiga ermita de la Magdalena, hui enderrocada i reconstruïda, així com una vegetació molt menys abundosa que l'actual.

A l'Arxiu Històric de Gandia hi ha moltes imatges d'Isidro Laporta i d'altres membres de la seua família, tant en el fons municipal com també en fons i col·leccions particulars incorporats a l'AHG, com ara els de Josep Camarena, Suso Monrabal o les famílies Sáenz de Juano i Miret-Femenia.

La nit de Nadal, a l'ermita de Santa Anna, es representa el cant de la Sibil·la, esdeveniment religiós i cultural que està en procés de ser declarat bé d'interés cultural immaterial.

Agraïm les informacions aportades per Immaculada Garcia i Suso Monrabal.


Fitxa:
Ermita de Santa Anna en el primer terç del segle XX
Fotògraf: Isidro Laporta Roig
Editor: Impremta Ferrer
Data: Dècada de 1920
Signatura: CA-0685_0009
Foto del mes-Gener 2012


Totes les fotos del mes 




En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política