LA FOTO DEL MES: Port de Gandia i barri del Llavador a les darreries de segle XIX

Aquest mes de gener fa tot just 120 anys que el port de Gandia fou inaugurat, el 1893, amb la presència del polític José Canalejas, líder de l’esquerra dinàstica, diputat a les corts per Alcoi i amic dels promotors de la construcció del port i el ferrocarril a Alcoi, el també diputat Sinibaldo Gutiérrez i el qui va ser alcalde de Gandia en diverses ocasions, Josep Rausell.

També hi eren presents l’arquebisbe de València Ciríaco Maria Sancha així com el capità general i els governadors civils i militars de València i Alacant i un nombre enorme d’autoritats i personalitats significatives. Per suposat, amb l’alcalde del moment, Francisco Romaguera. Set anys abans, el 1886 s’havia inaugurat, solemnement, l’inici de les obres del port, segons la crònica publicada al Diario de Gandia  de 23 de juny d’aquell any (recentment incorporat a l’Arxiu Històric en format digital). La celebració va tenir lloc els dies 24 i 25 de gener de 1893. Un tren especial va eixir des de València a Gandia, via Carcaixent. A l’entrada de la ciutat s’havien disposat ramatges i inscripcions que resaven: Gandía a la fiesta del progreso. Bona part de la comitiva es traslladaria  Alcoi, on continuaria la festa.

A la imatge apareixen barques plenes de xiquets i al seu fons es poden veure les cases del barri del Llavador. Més a l’esquerre hi apareix una antiga alqueria del marqués del Vasto. Sembla que no han acabat encara les obres del moll sud i s’observa una estructura de ferro, probablement relacionada amb la palanca o pont que unia el Llavador i el Grau i possibilitava els banyistes l’accés cap a la platja.

La fotografia pertany a la col·lecció de José Huguet, qui és un dels col·leccionistes i estudiosos més potents de la fotografia valenciana i autor, entre altres, de la Història de la fotografía valenciana que va publicar Levante-EMV. Segons Suso Monrabal podria tractar-se d’una fotografia realitzada per Isidro Laporta Valor.

El llibre més complet de la història del port és el de Fernando Gimeno Cervera, publicat per l’Autoritat Portuària de València, juntament amb l’Ajuntament de Gandia i el CEIC Alfons el Vell. Per suposat, disponible a la Xarxa Municipal de Biblioteques. Conté nombroses fotografies, plànols i material gràfic que el fan molt atractiu visualment. S’hi poden contemplar, per exemple, imatges molt interessants de com era el riu de sant Nicolau i la platja abans de la construcció del port.

Fitxa:
Port de Gandia i barri del Llavador a les darreries de segle XIX
Targeta Postal 
Data: Dècada de 1890 
Col·lecció José Huguet 
Donació de Javier Aura 
Signatura: CA-2860_0006
Foto del mes-Gener 2013


Totes les fotos del mes 


.











En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política