Document del mes Desembre: Una Revista de Gandia, recuperada des de l'Arxiu de la Catedral de Toledo

Al nostre Arxiu històric, disposem d'una de les hemeroteques més importants del País Valencià. A la col·lecció preexistent pels anys 1970, es van afegir, en els anys 1980, importants materials de particulars, així com reproduccions procedents d'altres centres arxivístics i biblioteques, com ara el mateix Institut d'Història Social d'Amsterdam. Moltes ampliacions van tenir lloc, així mateix, de forma paral·lela a l'elaboració del Catàleg de la premsa comarcal, editat pel CEIC Alfons el Vell, el 1988.

Recentment, la darrera campanya de recuperació de premsa que es va desenvolupar a les darreries de 2015 ha donat com a fruit la incorporació de publicacions i de col·leccions procedents de comunitats religioses i de nombrosos particulars. Això ha permés enriquir els fons amb "Hamet", "Estropicios", "Hojas poéticas" i altres publicacions de l'època de la transició democràtica (anys 1970-1980).

Gràcies a les indicacions i l'ajut de l'arxiver municipal de Toledo, Mariano Garcia Ruipérez, ha estat possible, així mateix, completar alguns dels números que faltaven de l'enorme col·lecció de Revista de Gandia, una publicació de caràcter catòlic i integrista, que va tenir una llarga vida entre 1900 i 1936.

El número que reproduïm, de novembre de 1934, fa referència, entre altres qüestions, als fets d'Astúries d'aquell any i als problemes econòmics que patia la deficitària Companyia del Ferrocarril d'Alcoi al Port de Gandia.

Com es veu a l'etiqueta de color rosa, l'exemplar anava adreçat des de Gandia al director de la publicació toledana Ora et labora, amb seu a la mateixa Catedral.

Fa uns dies, la reproducció digital de noves publicacions ha estat incorporada als ordinadors de la sala de lectura de l'AHG, de manera que poden ser consultades i reproduïdes sense cap perjudici per a uns originals fràgils, per la baixa qualitat del paper que se sol utilitzar i per l'alt índex de consulta i ús.


Títol: Revista de Gandia: Órgano de la Derecha Regional Valenciana de esta ciudad y su distrito
Suport: Original en paper; reproducció digital en format tiff
Data: 3 de novembre de 1934
Cedent: Capítol Catedralici de Toledo
Col·lecció: BB: Hemero
Document del Mes Ah Desembre 2016

 
 Totes les fotos del mes  





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política