Document del mes Octubre: Acta del Jurat del XVII Premi Ausiàs March de Poesia (1979)


Poc després de la mort de Juan Roman Catalá, el primer alcalde de la democràcia encetada amb la Constitució de 1978, el seu fill Ignacio Roman va fer lliurament a l'Ajuntament d'uns documents de gran valor per a la història de Gandia. El primer d'ells era l'original de l'acta del jurat del XVII premi Ausiàs March de Poesia, d'octubre de 1979.

Aquell any va ser d'una gran efervescència cultural i política, ja que es tractava de la primera convocatòria del premi, per part d'un ajuntament democràtic, posterior a la mort de Francisco Franco. També va ser el de la primera convocatòria del premi de narrativa Joanot Martorell, guanyada per Joan M. Monjo amb el dietari Oh!

L'acta conté les signatures d'uns molts destacats membres del jurat, entre ells el mateix Vicent Andrés Estellés i Joan Brossa. Estellés havia estat guanyador del premi el 1966 i continuaria participant com a jurat en els anys 1970 fins a 1986. Recentment, l'any 2012, es va editar la versió original de l'Inventari Clement, servada a l'Arxiu Històric, la qual havia estat publicada només parcialment l'any 1971. Joan Brossa, mort l'any 1998, poeta visual i dramaturg, va ser, entre molts altres, Premi Nacional de Literatura.

Aquesta acta completa la documentació existent en l'expedient AB-5401/12, on estan contingudes les actes d'altres premis convocats el mateix 1979. A més a més, inclou documentació que contextualitza i ajuda a entendre el periple del document recentment recuperat.

   




Fotografia: Acta del jurat del SVII premi de poesia Ausiàs March

Membres del jurat: Vicent Andrés Estellés, Gaspar Jaen, Josep Maria Llompart i Joan Brossa
Donant: Ignacio Román
Data: 6-10-1979
Suport: Paper
Signatura: DK-26/1




 
 Totes les fotos del mes  





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política