Comiat a Francesc Jarque, fotògraf


Francesc Jarque web                           Francesc Jarque és un fotògraf valencià molt important i estimat que ha faltat als seus setanta -sis anys en aquest mes de setembre. En la seua obra destaca la denúncia i la crítica social. Ha estat acadèmic de la Reial Acadèmica de Sant Carles i el seu arxiu fotogràfic ha estat adquirit per la Biblioteca Valenciana: 130.000 documents, entre negatius, positius i diapositives. 
Aquest fons ve a ser un inventari gràfic de la realitat valenciana: les festes, les gents, l'arquitectura, la vida quotidiana, els paisatges, la gastronomia, les manifestacions o els incendis.


Jarque va nàixer a València el 1940. Va aprendre l'art de la imatge i els rudiments tècnics de la fotografia pel 1958, mentre treballava en un laboratori de revelatge comercial. Es va fer soci del Foto Club de València i va acabar formant part de la seva junta directiva. També va ser un dels integrants del moviment artístic, amb un marcat to antifranquista, Estampa Popular Valenciana. Va treballar a l'agència de publicitat "Publipress", on va ser director artístic, durant trenta-quatre anys, mentre ho compaginava amb l'ensenyament de la fotografia i la publicitat a l'Escola d'Arts i Oficis de València. Va ser col·laborador del "Diario de Valencia", "Valencia Semanal" i "Flash Foto". A Gandia exposà sovint les seues obres i va impartir conferències sobre fotografia des dels anys huitanta. L'any 2002 va publicar el llibre "Gandia, capital de la Safor", amb textos de l'escriptor Enric Sòria.

Al nostre arxiu històric conservem aquest video del programa "Calidoscopi", el qual es realitzava a Gandia Televisió l'any 2004. En una entrevista conduïda per Empar Lagunas, Jarque ens parla de la censura i de la seua trilogia sobre la pedra, el refugi i l'habitatge temporal, però també fa un petit repàs de la seua trajectòria professional i exposa les seues opinions sobre el món fotogràfic.

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política