Document del mes de maig: Reflexions d'un alcalde republicà de Gandia

Aquest escrit, fet en plena guerra civil, raona al voltant de la pervivència de les formes de l'antiga política monàrquica al llarg de la II República però, pel seu enfocament, guanya una evident actualitat. Acompanya un altre escrit amb el títol de 'Reflexiones de un republicano', realitzat el maig de 1937 i publicat al periòdic local 'UGT'. 

0001


Miguel Oltra, nat a Simat de la Valldigna l’1 de maig de 1873,  va esdevenir un membre destacat de la burgesia de la ciutat de Gandia com a agent d’embarcament al port. Antic president de Fraternidad Republicana, va exercir com a alcalde entre el 17 d'abril de 1931 i el 8 de febrer de 1933. Durant el seu mandat es van iniciar les obres del col·legi Joaquín Costa, ara Francesc de Borja, i el 1932 encetaren la seua activitat les colònies escolars d’estiu, ubicades a la platja Nord. A més a més, al novembre de 1932, es creava a Gandia un col·legi de Segon Ensenyament, que posteriorment es transformaria en institut.

Diverses donacions de documentació per part de membres de la seua família permeten reconstruir part de la trajectòria vital d'aquest personatge. Si més no, hi ha correspondència i escrits seus dels anys 1930-1950 sobre la història de la Valldigna i altres temes que reflecteixen les seues inquietuds culturals i sociopolítiques. Faltava a Gandia, en la seua casa del carrer Castelar (avui Carmesina), el 5 de novembre de 1957. Una ressenya biogràfica seua va ser publicada a l'edició comarcal de Levante-EMV el 26 de juliol de 2015 en la secció 'Adés i Ara'.

Data: Juliol de 1937
Autor: Miguel Oltra Ribera.
Donant: Consol Cascales Oltra
Títol: 'Política de antaño que ha servido para hogaño'.
Lloc: Gandia.
Original: text mecanoscrit en quart.
Fons: Col·lecció de fons personals.
Signatura: DK-0025/021

 Totes les fotos del mes  




En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política