Foto del mes d'agost: La Façana de Gandia al Riu en la dècada de 1950

 
L'eixida, la relació i la mirada de Gandia cap al riu ha canviat molt al llarg del segles i especialment en les darreres dècades.

Cal recordar que una mà de cases separava la façana del riu i l'hort dels jesuïtes d'allò que antigament era la plaça del Quarter o de Sagasta, a l'inici de l'actual passeig de les Germanies. Aqueixa plaça connectava amb la plaça i el carrer dels Obradors (avui Canonge Noguera). En la foto es pot contemplar precisament la part posterior de les cases d'aquest darrer carrer, així com l'hort del Palau, encara cultivat. Destaca en primer plànol el llit sec del riu (com ara) i el poderós mur de contenció que els jesuïtes van construir en els inicis del segle XX.

Enllestida la guerra civil de 1936 a 1939 i una vegada tombades les cases que hi ha havia a l'antiga plaça del Quarter, es va plantejar la necessitat de crear un final o inici del passeig de les Germanies de manera harmònica, comptant amb el riu i l'hort dels Jesuïtes. L'any 1948 es produïa una permuta de solars entre ajuntament i comunitat jesuïta per tal de facilitar aquest procés. En els primers anys 1970 es va produir l'adquisició municipal de part de l'hort del Palau, la qual cosa va significar l'inici de la instal•lació a vora riu de diversos serveis públics i la possibilitat de crear la Plaça del Tirant.

La tarja postal està publicada per Ediciones García Garrabella. Luis García Garrabella (1930/1980?) va ser un fotògraf aragonés, deixeble de Juan Mora, que es va dedicar especialment a l'edició de postals fotogràfiques de nombrosos llocs d'Espanya. Va crear l'editorial García Garrabella probablement durant els anys 30, tot i que la seua tasca d'edició de targes postals es va desenvolupar principalment durant els anys quaranta i sobretot els cinquanta. Aleshores, Saragossa va esdevenir el centre de la indústria de la targeta postal, gràcies a la importància de les editorials Arribas i la pròpia García Garrabella.


Fitxa tècnica

Títol: Tarja postal de Gandia vista des de l'altra vora del Riu Serpis.
Fons: Fototeca Digital
Dècada: 1950
Editor: Ediciones García Garrabella
Lloc: Saragossa
Signatura: CA-0666_0005
Foto del Mes d'Agost 2015



 Totes les fotos del mes  





En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política