LA FOTO DEL MES: Plànol del Paratge de l'Alqueria del Duc del 1879

Plànol de les propietats, camins, séquies i sénies de la finca de l'Alqueria del Duc, a la partida de la Font de Montaner.

En un moment en què estan dissenyant-se noves rutes turístiques per la marjal de Gandia, us presentem un plànol, precisament, d'allà on comencen les zones humides del terme.

La superfície que dibuixa aquest document correspon a l'antiga finca de què van fruir els ducs de Gandia durant el seu llarg domini de segles. Allà on acabava l'Horta regada per la séquia de Vernissa i comencen els pantans inundats per ullals i séquies que desaigüen a la mar.

El plànol en qüestió està elaborat per Alberto Delavigne i fet, a Gandia, el 15 d'agost de 1879. Té unes dimensions de 58,7 x 87 cm. La donació l'ha realitzada Javier Sánchez Portas, director de l'Arxiu Històric de la Generalitat Valenciana, de la seua col•lecció particular. En ell es constata la presència de fins a huit grans sénies que ajudaven a la irrigació de la partida; el llac o estany del duc, l'alqueria i els seus accessos o la séquia que arriba fins al Molí de santa Maria.
Els titulars del ducat, segurament, manaren fer el plànol per a procedir-ne a la venda. De fet, el Padró de Propietat Rústica de 1887 ja no fa constar la propietat dels ducs, sinó la d'altres personatges, com Luis Vallier, marqués de González o Isabel Trénor Palavicino, que posseïa un molí.
A partir de 1995, l'alqueria i el seu entorn, ja de propietat municipal, va encetar una nova etapa per acollir un Centre de Desenvolupament Turístic, un gran parc i un Centre d'Interpretació de les Marjals.

«Después de que dejó de ser punto fuerte porque la desaparición de los moriscos dejó el país sin turbulencias intestinas, crearon los duques en el alcázar una verdadera alquería de placer en que pasar varias tardes y aun largas temporadas de verano, por ser el punto más fresco de la huerta, y para mayor distracción, no sólo se hicieron bellos jardines, sino que también se adornó y embelleció el estenso [sic] estanque o gran balsa natural que en aquellos bajos forman la gran abundancia de aguas que manan de aquellas cordilleras escalonadas del elevado Mondúber, aguas que se aprovechan hoy para los grandes arrozales de Gandía, Jaraco y Jeresa, y demás pueblos de este lado hacia Valencia». Així descrivia, l'any 1851, el paratge el cronista, antiquari i arxiver del duc Basilio Sebastián Castellanos, fruit de l'encàrrec rebut del seu senyor Mariano Téllez Girón y Beaufort, duc d'Osuna, de l'Infantat i de Gandia.

Fitxa:
Plànol de les propietats, camins, séquies i sénies de la finca de l'Alqueria del Duc, a la partida de la Font de Montaner.
Títol: Alquería del Duque
Autor: Alberto Delavigne
Datació: 15 d'agost de 1879
Mesures: 58,7 x 87 cm
Escala: 1: 200
Donant: Javier Sánchez Portas
Foto del mes-Abril 2013


Totes les fotos del mes  



.










En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política