LA FOTO DEL MES: "Cases dels mestres" del carrer Benicanena (1959)

Vista urbana des del sud, corresponent a l'àrea de la plaça d'Espanya, cases dels mestres i institut Ausiàs March.

Fa només unes setmanes, va tenir lloc, per part de l'empresa municipal Iniciatives Públiques, l'enderrocament d'un sector de les anomenades cases dels mestres.


Aquests edificis van ser promoguts per l'Ajuntament, en una època en què no hi havia, a penes, empreses constructores. A l'Arxiu Històric, es conserven diversos expedients que donen testimoni de la construcció de dos grups de 32 i de 26 habitatges protegits. El que ha desaparegut era, concretament, el Grupo de 26 viviendas para señores Maestros Nacionales en Gandia (Valencia). El 1944, es licitaren les obres a favor d'Ignacio Ribes Borràs.

Aquest mes, ens ha costat molt la tria de la foto. De fet, hi ha dues imatges contingudes en aquests expedients que no ens resistim a identificar-vos. Estan accessibles punxant al buscador  CÈRCOL  només posant-hi 'cases mestres', es remuntaren a l'inici de la construcció (1945) i a l'acabament (1951).

La imatge que presentem ací ens permet veure l'edifici que resta i el derruït, en el context urbà de finals de 1950. Darrere, hi ha l'Institut Ausiàs March i l'antic cinema Bulevar. En primer plànol, apareix el que ara és la plaça d'Espanya, en aquell moment encara terme municipal de Benipeixcar i sense urbanitzar. També, en antic terme de Benipeixcar i on ara és l'Hotel Borgia, es veu l'edifici d'una antiga adoberia de pells. Segur que vosaltres mateixos podreu observar molts altres detalls ben interessants, com ara l'antiga clínica del doctor Pellicer o els primers edificis en altura de la Gandia contemporània.

Si entreu en les fitxes de "Paisajes Españoles", tindreu complida informació sobre aquesta empresa especialitzada en fotografia aèria.

Fitxa:
Vista urbana des del sud, corresponent a l'àrea de la plaça d'Espanya, cases dels mestres i institut Ausiàs March.
Autor: Paisajes Españoles
Donació: Maximino Morant Zacarés
Fons: Fototeca Arxiu Històric
Codi: C-1.01 VISTES DE GANDIA
Signatura: CA-2287
Foto del mes-Març 2013


Totes les fotos del mes 






En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política