Ara fa... 40 anys de les primeres classes de la UPG

En maig de 1984 es van posar en marxa els primers cursos de la Universitat Popular de Gandia. Amb ells, es pretenia facilitar l'accés a la cultura als treballadors i a les persones que no tenien l'opció de cursar un altre tipus d'ensenyament.
De la mà de Pepa Frau, que havia començat a interessar-se pel tema en 1978 en conéixer la de Laval durant un viatge, i de l'artista Toni Durà, nasqueren les bases de la iniciativa. Tingué d'antuvi una bona acollida, amb una matrícula de 380 alumnes en aquesta primera etapa experimental.

La creació d'una Universitat Popular a Gandia era una vella aspiració de republicans i socialistes locals de principi de segle, enlluernats per les experiències en l'ús del temps lliure dels treballadors a països com Dinamarca. La idea era senzilla: 'contra el tugurio, proveedor del alcoholismo, jardines obreros; contra el cabaret, los deportes y la enseñanza popular'. A més, comptaven amb l'exemple de la Universitat Popular de València de 1903, impulsada per Blasco Ibáñez.

En foren o no conscients als anys huitanta, la UPG havia tingut almenys un precedent a la ciutat: l'1 de setembre de 1936, en ple període revolucionari, els sindicats CNT i UGT, la FUE i les Joventuts Llibertàries inauguraren una Universitat Popular dirigida a obrers manuals i milicians. El primer curset que va organitzar, donades les circumstàncies, tenia l'objecte de formar infermeres per anar al front.

 
Títol: Cartell dels primers cursos organitzats per la UPG.
Data: 1984
Signatura: AHG, CB 64


Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política