Document de l'estiu: La Travessia al Port de Gandia

Si hi ha un esdeveniment esportiu de tradició a la comarca és la Travessia al port de Gandia que enguany comptarà la seua LXIX edició. La primera es va celebrar el 26 de juliol de 1931 sota el patrocini de l’antic ‘Club Deportivo Gandía’. En aquells anys d’efervescència de l’associacionisme, la pràctica i la contemplació de l’esport eren una forma de sociabilitat i un símbol d’identitat local de primer orde.

Conten les cròniques que la prova va comptar amb una bona participació de nadadors ja que, en no celebrar-se aquell any cap competició a València ni a Cullera, era l’única de la contornada. El recorregut, que començava a l’entrada del port i acabava en el pont de fusta, va estar amenitzat per la banda de música. Va arribar en primer lloc Joan Mengual, conegut com ‘Tremendo’, del ‘Club Deportivo Mediterráneo’. El segon va ser el nadador d’Alzira Sebastià Fontana, que participava fora de concurs en ser professional i, a més, no estar inscrit. De fet, havia eixit més de 100 metres després que la resta de competidors. En tercer lloc, però amb segon premi, va entrar el nadador local Augusto Román, del club organitzador.

La prova va anar celebrant-se anualment fins 1936, quan la guerra la va interrompre durant tres anys. Es va recuperar el 1939, convocant-se de manera ininterrompuda fins 1975, data en la que la contaminació del port va comportar la prohibició per part de Sanitat. Ara fa 35 anys, el 13 d’agost de 1988 es va reprendre. La competició se celebra com a "Memorial Damià Català" des de 1989, en homenatge al que va ser un dels principals impulsors de la prova i del Club de Natació i Esports de la ciutat.

Títol: Eixida de la Travessia al port
Data aproximada: 1970
Autor: desconegut
Fons: Vicent Gurrea
Signatura: AHG, CA 3117/59


Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política