Ara fa...100 anys de la fundació de Foment

El 4 d'abril de 1923 es va convocar la Junta Fundacional de 'Fomento de Agricultura, Industria y Comercio' de Gandia, una societat que agrupava a la burgesia més activa de la ciutat. Va nàixer amb l'objectiu de defensar els interessos de la comarca, sobretot a nivell econòmic, però també amb una clara vocació de progrés cultural.
Foment va viure la seua època d'esplendor durant els primers anys d'existència, tot desenvolupant nombroses accions destinades a obtenir millores en les infraestructures, com la construcció de la via ampla, el pantà de Beniarrés, la reversió a l'estat del port o l'institut de secundària. La guerra civil va tallar l'evolució de l'entitat, que no va començar a reviscolar fins als anys 50, però gairebé només com a societat recreativa, ja que l'economia estava fortament controlada pel règim.
 
En la darrera dècada, amb l'empenta de destacats empresaris i professionals de la comarca i la col·laboració de l'Ajuntament de Gandia, Foment ha viscut un procés de modernització i obertura a la societat, esdevenint seu de les principals associacions d'empresaris de la ciutat i punt de reunió d'altres entitats de caràcter social i cultural.


Títol: Edifici de Foment d’AIC, al carrer de Sant Francesc de Borja
Data: ca. 1970
Autor: Sebastià Dénia
Notes: Una de les primeres decisions que va prendre la Junta de Foment va ser adquirir aquest edifici del carrer de Sant Francesc de Borja, antic casalot de Moran Roda, per instal·lar-hi la seu. La casa estava en mans de la família de Josep Rausell, fillastre de l’anterior, que l’havia rebut en herència.
Signatura: AHG, CA 698/10

Accessible a: cercol.org


Totes les fotos del mes  


En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política