Ara fa... 20 anys de les multitudinàries manifestacions contra la invasió de l'Iraq

El 15 de febrer de l’any 2003, milions de persones eixiren al carrer de les principals ciutats del món per mostrar el seu rebuig a la invasió nord-americana de l’Iraq en la que és considerada la primera protesta global de la història.
A Europa, destacà la manifestació de Roma, que va aplegar més de dos milions de persones tot establint un rècord mundial, o la de Barcelona, amb més d’un milió.

La convocatòria de Gandia també va ser històrica. La premsa explicà com, quan la capçalera arribava a l’encreuament de Ferrocarril d’Alcoi amb Germanies, la cua de la marxa encara no havia iniciat el recorregut des de la plaça El·líptica. La manifestació va anar sumant gent al seu pas fins arribar a la plaça dels colomets, que es va quedar menuda per acollir a tots els que hi volien accedir a escoltar els parlaments. A pesar del fred i la pluja, la policia local va calcular al voltant de deu mil assistents que corejaren consignes contra la guerra i, sobretot, contra el suport del govern espanyol de José María Aznar.

Com és sabut, la gran oposició de l’opinió pública no va evitar que, poc més d’un mes després, l’exèrcit d’Estats Units bombardejara Bagdad i iniciara una guerra que va provocar centenars de milers de morts i va obligar a l’èxode milions d’iraquians.

Títol: Notícia de la manifestació del 15 de febrer contra la invasió de l’Iraq.
Emissió: 17/02/2003, Gandia TV.
Crèdits: Nàdia Alonso [presentadora], Daniel Ardid [Narrador].
Notes: Inclou imatges de la capçalera de la manifestació al seu pas pel passeig de les Germanies, així com de la lectura del manifest a la plaça del Rei en Jaume per part de David Mafé, president del Consell dels Joves. Hi ha també les valoracions polítiques posteriors de José Manuel Orengo i Josep Miquel Moya.
Signatura: AHG, CDC

Accessible a: vimeo.com

Totes les fotos del mes  

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política