Document del mes de gener: el retrat restaurat de Vicenta Ribas Valls (segle XIX)

Nascuda a Antella, Vicenta Ribas era filla de Francesc Ribas, de Gandia, i d’Antònia Valls, natural d’Antella. Va casar amb Josep Rausell Borja, un advocat molt actiu que, entre altres coses, va ser alcalde de Gandia, però va tenir un final tràgic, sent segrestat i mort per uns bandolers l’any 1845. 
Vicenta Ribas va tenir com a fill a Josep Rausell Ribas i el 1850 va casar amb el noble progressista i gran propietari Francesc Moran Roda, de manera que va habitar la casa que avui ha esdevingut seu de Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç al carrer de la Vila Nova o Sant Francesc de Borja. 
 
Al vértex inferior esquerre del quadre apareix la firma de l'autora del retrat, de bona factura: Maria Soledad Garrido y Agudo. Nascuda a Salamanca el 1865, va realitzar molts quadres de caràcter historicista, com ara El sacrificio de las saguntinas, on es ressalta el paper de les dones en la defensa de la ciutat. Va fer exposicions artístiques a Nova York i la reina regent Maria Cristina tenia algun quadre seu.

La
restauració i documentació del quadre, molt deteriorat, donat per Rosana Ros, han estat realitzades pel restaurador Romà Calafat.



Títol: Retrat suposat de Vicenta Ribas
Fons:
Pinacoteca de personatges de l'Arxiu Històric
Datació:
finals del segle XIX (aprox.)
Autora:
Maria Soledad Garrido y Agudo
Signatura:
CG-11
Donant:
Rosa Ana Ros Puchades
Original: 
Alçària: 730 mm; Amplària: 620 mm

Totes les fotos del mes  


En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política