Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual. Noves incorporacions a la Fototeca Municipal

La UNESCO va aprovar l'any 2005 declarar el 27 d'octubre com a Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual amb l'objectiu de sensibilitzar els governs, les administracions i el públic en general sobre la necessitat de salvaguardar el patrimoni audiovisual com a part de la memòria col·lectiva dels pobles. 

Amb tota la humilitat del món, des de l’Arxiu Històric de Gandia hem volgut contribuir a servar i difondre aquest patrimoni des de fa temps. Una dedicació especialment intensa és la que ha implicat la salvaguarda dels fons provinents de Gandia TV. En els darrers mesos ens hem dedicat particularment a la incorporació de noves imatges digitals fotogràfiques, les quals són localitzables i accessibles a través del buscador Cèrcol.

Així, hem incorporat a la web de l’IMAB unes 300 imatges junt amb les fitxes descriptives corresponents. Les temàtiques més destacables són:

- Actes culturals dels anys huitanta i noranta, entre els que hi ha el cicle «Debats per la cultura» de 1984, l’«Especial per la pau».
- II Campanya de cultura a l’escola de 1985.
- Campanya de suport als afectats per la pantanada de Tous de 1982.
- Esdeveniments esportius, com ara l’ascens del C.F. Gandia a 2ª Divisió B (1986) o les imatges dels aficionats a un Guillermo Olagüe acabat d’estrenar allà per l’any 1968.
- Visites d’autoritats: com ara la del ministre d’informació i turisme de l’any1971 o la del governador civil en 1974.
- Actes polítics i reivindicatius, sobretot dels anys de la transició, com l’acte pro-amnistia celebrat al trinquet “El Zurdo” en l’any 1978, o el míting de Santiago Carrillo en la Sala Gesmil en 1979.
- Actes festius: presentació fallera major 1987.
- Carrers i edificis de la ciutat, alguns ja desapareguts, retratats per Francesc Zubillaga, des de principis dels anys huitanta.
- També carrers de la platja: des de les obres d’urbanització i els apartaments de finals dels seixanta fins a les vistes aèries del 1994.
- Obres públiques: construcció de la circumval·lació de la N-332, Escola Politècnica Superior i pla de vials de 1994.
- Rètols i reportatges publicitaris de negocis de Gandia, des de finals dels anys seixanta, fotografiats per Sebastià Dénia.
- Premis de pintura, escultura i fotografia dels anys huitanta, molts dels quals avui formen part del patrimoni municipal.

Cal tenir en compte que, a més de les fotos digitalitzades i visibles en web formen part de la fototeca municipal unes 60.000 imatges en formats analògics. No tot es troba (ni es trobarà) en web. Entre elles hi ha part de l’Arxiu Fotogràfic Tívoli, ingressat recentment. Així mateix, entre els materials audiovisuals incorporats, cal destacar una col·lecció de vídeos en beta donats per l’Institut Maria Enríquez. Una vegada digitalitzats, serviran per a la celebració del seu cinquanté aniversari.

Dades de la imatge:

Signatura:
CA-2856_0005
Títol: Míting del PCE a la Sala Gesmil de Gandia
Observacions: D'esquerra a dreta: Salvador Fuster, Santiago Carrillo i Miguel Escrivà
Autor: Josep Ferrer
Data: 1979
Col·lecció: Batiste Bofí

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política