Dilluns, 01 Març 2010 00:00

Gandia, Ciutat Literària

Escrit per  Ignasi Mora
Valorar aquest article
(0 vots)
Cal saber les aptituds personals per a triar l’ofici de cadascú, com cal saber en què destaca una ciutat per a traçar les vies del seu futur. En aquest sentit, Gandia és una ciutat de projecció literària. Històricament, la literatura ha constituït l’aportació més destacada de la ciutat a la cultura universal. I també ho és l’aportació actual.

Gandia i la Safor compten amb noms de gran representativitat entre els Nostres Clàssics, la coneguda tríada vinculada al nostre territori. Ausias March, Joanot Martorell i Joan Roís de Corella constitueixen tres puntals bàsics de la literatura pròpia, que fou generada per una llengua i una tradició també pròpies.

Tot i la decadència de la cort ducal i del fet literari a Gandia després de la fita dels clàssics, la ciutat recupera el que sembla el seu destí cultural l’any 1959, amb la primera convocatòria dels premis literaris Ausias March, cinc-cents anys després del naixement d’aquest altíssim poeta. Els premis, ampliats en tots els aspectes, continuen lliurant-se cada any.

Mentrestant, des dels anys setanta va creant-se un grup molt nombrós d’escriptors que tindran fonamentalment en comú que escriuen en la mateixa llengua que March, tot i la persecució a què ha estat sotmesa. I tenen ambició d’escriptors, per la qual cosa alguns d’ells són professionals de la ploma.

El recent constituït IMAB (Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques), al cap del qual hi ha Àlvar Garcia, acull el repte cultural de la ciutat: la literatura al llarg dels segles, quallar per sempre la consideració de ciutat literària per a Gandia. Ja no es tracta només de mantindre cada any uns premis literaris, sinó d’anar més enllà.

Com a organisme autònom municipal, l’IMAB va traçant noves línies d’actuació, com aquesta mateixa pàgina web i prompte la Casa d’Escriptors Josep Piera. Aquesta és una iniciativa novedosa en l’àrea lingüística pròpia i intentarà connectar els escriptors entre si i amb els lectors i estudiants de la ciutat.

D’altra banda, l’organisme continuarà situant l’objectiu de creació i manteniment de biblioteques públiques en una posició ben remarcable, només comparable a la de ciutats europees fora de les nostres fronteres. Així mateix, l’Arxiu Històric continuarà sent el referent de la memòria col·lectiva de tots els gandians.

També resultarà prioritari per a l’IMAB l’estudi de la relació imprescindible entre la categoria de ciutat literària de Gandia i la projecció turística de la ciutat. Aquesta qüestió, llargament debatuda i no resolta en el passat, serà una estratègia de reflexió que posarà de manifest la vitalitat intel·lectual d’aquesta institució.

Llegir 2958 vegades

Deixa un comentari

logo

Sobre el bloc

Aquest bloc es crea amb la pretensió de servir, com una ferramenta més, en la consolidació del projecte literari que identifica Gandia. Es tracta d’un espai de diàleg on poder expressar-se sobre qualsevol tema relacionat amb la literatura.

Envia el teu article

En utilitzar aquest lloc acceptes l'ús de cookies per a anàlisi, contingut personalitzat i publicitat. Veure política